Een nieuwe telefoon of repareren?

Telefoon repareren

Bestel jij direct een nieuwe telefoon als je oude kuren krijgt of laat je hem repareren? E-waste is voor sommigen niks nieuws, maar voor anderen lichten we het toch toe. E-waste is een afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’ of in het Nederlands ‘Afgedankte Elektrische en Elektronische apparatuur’. Het is een benaming voor elektronisch afval dat ontstaan is in de afgelopen jaren. Onder elektronisch afval verstaan we defecte en verouderde elektronische apparaten die zijn weggegooid.

 

Uit onderzoek van Sustainable Cycles (VN) bleek dat de helft van elektronische apparaten in Nederland via de juiste weg wordt ingeleverd. Dit is een stijging van wel 20% ten opzichte van 2010. E-waste is het snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Een groot aandeel hierin vormen de telefoons. Smartphones zijn vergelijkbaar geworden met wegwerpproducten. Ieder jaar worden er wereldwijd ongeveer 1,4 miljard smartphones verkocht. De telefoons houden het vaak 2 tot 3 jaar vol, voordat ze worden afgedankt door de consument. Ze vangen ergens stof of worden bij het huisvuil gegooid. Er wordt slechts 20 % gerecycled en slechts 5% van het materiaal wordt uit de telefoon terug gewonnen.

95 procent wilt smartphones recyclen

Ruim 350 mensen zijn ondervraagd door Fairphone, in actie om het bewustzijn van de consument te vergroten. 95% van de respondenten gaven aan open te staan voor recycling van hun oude smartphones. 43% van de respondenten de telefoon pas te vervangen, als deze niet meer gerepareerd kon worden. Onderdelen van een ‘oude’ smartphone zijn vaak gemakkelijk te vervangen. Toch weten consumenten niet wat hierin de opties zijn of vinden ze het nog te duur om een los onderdeel te vervangen. Het Europees parlement stemde eind november daarom in met een motie voor reparatie. Het repareren van smartphones of elektronica in het algemeen moet makkelijker en goedkoper.

Repareren nog niet de voorkeur

Deze voornemens zijn tot op heden nog niet succesvol doorgevoerd. Dit komt doordat de markt van repareren onvoldoende is georganiseerd. Tevens wil de telefoonindustrie niet meewerken aan het toegankelijk maken van reparatie. Op het moment dat we de levensduur van een smartphone verlengen tot 7 á 10 jaar, dan kan dat 40% e-waste schelen.

Oude telefoons, wat moet je er mee?

Experts op het gebied van elektronisch afval geven aan dat het heel simpel is om een nieuwe telefoon te kopen. Maar dat het een stuk moeilijker is om hem vervolgens weg te doen. Een grote hoeveelheid van oude smartphones beland namelijk in een la. Mensen weten simpelweg niet wat ze er mee moeten. Het is tegenwoordig makkelijker om een nieuwe telefoon te kopen dan er een te laten repareren. Er zijn telefoons die bijvoorbeeld waar de accu vastgelijmd zit aan het chassis, daar is bewust voor gekozen, zodat de accu niet kan worden vervangen. Je hebt een nieuwe mobiel de volgende dag al in huis, terwijl dat met repareren enkele dagen tot weken kan duren. De keuze is dus voornamelijk gebaseerd op gemak.

Telefoonverzekering

Desondanks dat we er nog lang niet zijn, gaan we langzaam maar zeker de goede kant op. Een smartphone kan veel langer mee gaan dan de gebruikelijke 2 à 3 jaar. Zorg daarom dat je mobiel goed is verzekerd en draag zo bij aan een betere wereld. Op deze pagina kun je alle telefoonverzekeringen vergelijken. Kies er één die bij jou past!

Beoordeel deze pagina